Hypotheekofferte uit 2016 moet voor 1 februari akkoord zijn

De overheid is al enkele jaren bezig met de hervorming van de huizenmarkt. Jaarlijks gaan op 1 januari weer nieuwe hypotheekregels in. Waar regels staat, mag je ook gerust versoberingen lezen. Geen wonder dat veel mensen nog snel proberen om hun hypotheek af te sluiten met de voorwaarden van 2016. Nieuwe regel: binnenkort is de offertedatum niet meer leidend.

De AFM heeft vorige week besloten dat de voorwaarden van 2016 alleen gelden als de hypotheek ook rond is gekomen in 2016. Voorheen was de offertedatum nog leidend. Dat het akkoord pas enkele weken later kwam, was niet van belang. De druk ligt nu bij banken om de hypotheken op tijd akkoord te geven. Ongerust? Er is een overgangsperiode ingesteld. Huizenkopers krijgen één maand respijt.

Offerte moet vóór 1 februari goedgekeurd zijn

Hypotheekoffertes die voor 1 februari zijn bevestigd, mogen bij uitzondering nog onder de voorwaarden van 2016 vallen. Uiteraard alleen als je in 2016 al een offerte had. Mits alle gegevens op tijd binnen zijn, moet het voor de meeste banken mogelijk zijn om binnen die termijn de aanvragen af te handelen.

Welke gegevens heeft de bank nodig?

Na het ondertekenen van de offerte beoordeelt de bank de stukken. Denk aan inkomensgegevens, werkgeversverklaring en taxatierapporten. Voor een snelle afwikkeling is het daarom altijd verstandig om de zaken op tijd bij elkaar te hebben.

Wanneer wordt het krap? Als je een NHG-hypotheek wil, dan moet je ook verplicht een overlijdensrisicoverzekering sluiten. In sommige gevallen wil de verzekeraar eerst een medische keuring zien voor ze de levensverzekering sluiten. Daarmee word je als aanvrager afhankelijk van de snelheid van artsen en de acceptatie van je overlijdensrisicoverzekering.

Waarom zou je nog een hypotheek uit 2016 willen?

Net als in voorgaande jaren daalt de leencapaciteit. Je hebt in 2017 dus meer inkomen nodig om hetzelfde bedrag te kunnen lenen als in 2016. Vooral single starters zien hun budget voor een koophuis volgend jaar teruglopen. Je kunt bovendien minder lenen. Dit jaar mocht je nog 102 procent van de woningwaarde lenen, volgend jaar nog maar 101 procent. Je moet dus meer eigen geld meenemen.

Meer weten? Bekijk hier alle wijzigingen en veranderingen over hypotheken in 2017.

Hoeveel daalt je maximale hypotheek in 2017?

Wil je nog een hypotheek sluiten met de voorwaarden van 2016? Neem contact met ons op voor je mogelijkheden.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

MBG Maatbeleg B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie