Uitvaartverzekering in natura of kapitaal?

Als je de gemiddelde Nederlander vraagt wat een uitvaartverzekering precies dekt, zal een groot deel het antwoord niet paraat hebben. Ook onder mensen die zelf een uitvaartverzekering hebben ontbreekt de nodige kennis. Bijvoorbeeld over de totale kosten van een uitvaart. Daarnaast weet men vaak niet of de verzekering alle kosten voor de uitvaart wel dekt. Tijd voor een update.  

Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering heb je keus uit de volgende type verzekeringen:

  • In natura
    Een veelvoorkomende uitvaartverzekering. De uitvaartverzekeraar regelt na overlijden de uitvaart. De verzekeraar keert dus geen geld uit waar je de uitvaart mee kunt bekostigen maar doet dit in de vorm van dienstverlening.

  • Sommenverzekering in natura
    Met de premie die je maandelijks betaalt, bouw je een geldbedrag op. Na overlijden kan dit geld gebruikt worden voor de uitvaart. Als er meer wordt opgebouwd dan nodig voor de uitvaart volgt geen uitkering van het restbedrag.

  • Uitvaartverzekering kapitaal
    Dit lijkt op de sommenverzekering, ook hierbij bouw je een geldbedrag op waarmee de uitvaart betaald kan worden. Het verschil is dat bij een kapitaalverzekering het totale bedrag wordt uitgekeerd, ook het deel dat resteert nadat de rekening van de uitvaart is voldaan.

Uitvaartverzekeraars bieden doorgaans ook een gecombineerde verzekering aan. Een dekking in natura wordt in dat geval aangevuld met een naar eigen inzicht te besteden bedrag.  

Wat kost een uitvaart?
De kosten voor een uitvaart zijn sterk afhankelijk van de wensen. Verzekeraar Monuta geeft aan dat een uitvaart al snel € 6.500 kost, oplopend tot € 11.000. De precieze kosten zijn sterk afhankelijk van de wensen. Yarden geeft aan dat een ‘simpel afscheid in besloten kring’ mogelijk is vanaf € 5.000.

Bij een begrafenis liggen de kosten over het algemeen hoger dan bij een crematie. Naast de begrafenisceremonie maken onderhoud aan de begraafplaats en grafrechten het verschil. Deze kosten verschillen per gemeente.

Wat kost een uitvaartverzekering?
Het ligt voor de hand dat je minder premie betaalt als je op je 18e een uitvaartverzekering sluit dan wanneer je dit op 40-jarige leeftijd doet. De kans op overlijden wordt groter wanneer je ouder wordt. Dit grotere risico voor de verzekeraar vertaalt zich in een hogere premie. Bepalend zijn je leeftijd, het aantal jaar dat je premie betaalt en het te verzekeren bedrag.

Om toch een indicatie te geven: we nemen een uitvaartverzekering met een gecombineerde uitkering van € 8.500 als uitgangspunt. Start je als twintiger, houdt dan rekening met een maandelijkse premie van ruim € 7. Deze premie stijgt richting de € 13 als je dezelfde verzekering sluit op je 40e. Het bovenstaande is een voorbeeld, ga in jouw situatie na wat de voordeligste optie is die aansluit op je wensen.

Het ontzorgen van de nabestaanden geven verzekerden aan als belangrijkste reden voor het afsluiten van een uitvaartverzekering. Denk je er zelf ook over na maar heb je nog geen actie ondernomen? We helpen je graag met het selecteren van de beste uitvaartverzekering in jouw situatie. Indien gewenst nemen we meteen je andere verzekeringen onder de loep.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

MBG Maatbeleg B.V. maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie